top of page

Stap dit voorjaar op de fiets!

Wielen moeten rollen, dus stap dit voorjaar op de fiets en kies een culinaire route vanuit onze collectie. Fiets & Geniet! 

Cycling Up the Hill

WIELEN

Voor de sportieve fietsers spaken we wielen op aanvraag. We doen dat met de beste materialen en we leveren het af met een nauwkeurige spaakspanning.

Heb je een wiel dat moet worden nagekeken, laat het ons dan even weten. Wil je een wiel helemaal nieuw laten samenstellen, dan moet ik een aantal dingen weten.

  • Wat is de toepassing waarvoor je het gaat gebruiken? Is het bijvoorbeeld voor een gravelbike, een MTB of een racefiets?

  • Wat is de inbouwbreedte van het wiel? 100 of 110mm bij een voorwiel. Of 120, 130, 135, 142 of zelfs 148 mm (BOOST) bij het achterwiel?

  • Hoe groot (breed) is de band die op de velg moet komen, zie de blog post voor velg-bandbreedte?

  • Hoe groot moet de velg zijn? Inch maat of omtrek in mm.

  • Heb je een voorkeur voor de spaken? Soort, kleur?

  • Heb je specifieke wensen voor de naaf? Hoeveel versnellingen zitten er op de cassette? Zit er een schijfrembevestiging aan?

De kosten van een compleet wielset (met, band, remschijf en cassette) lopen uiteen van €500 tot €1800 of zelfs meer. Afhankelijk van prijscategorie naven, velgen, spaken en accessoires die je kiest.

Heb jij interesse in een handgespaakt wiel of een wielset? Neem dan even contact op. Ik ben het beste bereikbaar vanaf 19u. Je kunt altijd een WhatsApp achterlaten.

Tarieven

Voor het spaken van de wielen hanteren verschillende basistarieven. Bij bijzonderheden kunnen we er wel van afwijken. De arbeidstarieven zijn exclusief materiaal, zoals bijvoorbeeld spaken en nippels.

Invlechten & spanning controleren

€65

Controle spaakspanning / slag uit wiel halen

€20

Naaf onderhoud

in overleg

VEELGESTELDE VRAGEN

HOE MEET IK DE INBOUWBREEDTE VAN MIJN WIEL?

Je meet de breedte van de naaf simpelweg door het wiel uit de voor- of achtervork te halen en te meten van binnenzijde frame links naar binnenzijde frame rechts.

HOE WEET IK WAT MIJN BANDENMAAT OF VELG MAAT IS?

De bandenmaat staat aan de zijkant van de fietsband gedrukt. Tegenwoordig gebruikt iedere fabrikant de ERTRO maatvoering. 

ERTRO band 32-622 = breedte band is 32mm. De binnendiameter van de band is 622mm

De velgmaat wordt op dezelfde manier aangeduidt. 

ERTRO velg 19-622 = binnenbreedte loopvlak velg is 19mm. De buitendiameten van loopvlak naar loopvlak is 622mm, dus gelijk aan die van de band.

In bovenstaand voorbeeld past de band dus op de velg.

In mijn blog meer info met een matrix.

MAAKT HET IETS UIT WELKE SPAKEN IK GEBRUIK?

Ja, de spaken maken zeker een verschil. De spaak met de spaakpatroon maken je wiel stijf of juist soepel. Licht of extreem sterk. Aerodynamisch of juist degelijk en meer betaalbaar.

De spaken vormen de verbinding tussen het frame en de velg en vangt daarbij vele klappen op van zowel het wegdek als de input van de berijder. Het bepaalt de mate van comfort en de mate van krachtoverbrenging op het wiel/band.

WAAROM MOET IK HET AANTAL VERSNELLINGEN WETEN VOOR HET BEPALEN VAN MIJN NAAF

Bij een derailleurversnelling zit er bij de achternaaf een body, waarover de cassette kan worden geschoven. De breedte van de body bepaald de maximale grootte van de cassette die erop geschoven kan worden.

Een 11 speed cassette zal bijvoorbeeld niet gaan passen op een naaf met 8 speed body. Daarvoor heb je een body nodig die ook compatibel is voor een 11 speed cassette. Dit staat veelal bij de specificaties van de naaf aangegeven.

WELKE PRIJSCATEGORIEËN ZIJN ER ZOAL?

Voor de naven hebben de grote merken verschillende prijscategorieën. Het gewicht en de finesses van de naaf bepaald daarbij de categorie.

Shimano hanteert meerdere categoriën voor iedere toepassing. 

bottom of page