top of page

De juiste cassette body

Bijgewerkt op: 29 feb.

Als je op zoek bent naar een wielset wil je natuurlijk weten of dit aansluit met de grootte van je cassette.


De compatibiliteit met naven hangt af van het type spiebaan- of schroefdraadbevestiging aan de naaf en de speling voor de as. Een steekas met een grote diameter vereist een grotere opening in het cassettebody. In de onderstaande tabel zijn cassettebody's die worden gebruikt met 3/16" of 5/32" kogels bedoeld voor naven met steekassen (grotere diameter).


De meeste, maar niet alle, Shimano cassettebody's zijn compatibel met dezelfde serie tandwielen. Uitzonderingen zijn de Capreo, de Dura Ace 7850 met aluminium body en ook de Micro Spline 12-speed vrijloopnaven, die een zeer groot bereik hebben door het gebruik van een 10-tands kleinste tandwiel en een binnentandwiel zo groot als 51 tanden.


De body van de vrijloopnaaf is afhankelijk van het aantal en de dikte van de tandwielen. De gebruikelijke lengtes vanaf de basis van de spiebanen die de tandwielen vasthouden tot het uiteinde van het freehub-body zijn:


De maatvoering van de cassettebody aan de naaf
Maatvoering Cassette body

24 mm - 5 tandwielen (tandwielafstand 5,5 mm)

29,5 mm - 6 tandwielen (tandwielafstand 5,5 mm)

30,9 mm - 7 tandwielen (5,0 mm tussenruimte)

34,9 mm - 8, 9, 10 tandwielen, MTB met 11 tandwielen

36,85 mm - Dura-Ace aluminium body met 10 versnellingen, weg met 11 tandwielen.


Een cassette met 7 versnellingen kan op een body voor 8-9-10 versnellingen worden geïnstalleerd door een afstandsstuk (spacer) van 4 mm toe te voegen.


Op een body met 7 versnellingen kan een cassette met 8, 9 of 10 versnellingen worden geïnstalleerd door een tandwiel weg te laten. Als dit het kleinste of grootste tandwiel is, heeft dit geen invloed op het schakelen.


Een cassette met 8 versnellingen, misschien ook een cassette met 9 of 10 versnellingen, kan op een 7-speed body worden geïnstalleerd zolang het gewelfde tandwiel aan de binnenzijde blijft gemonteerd. Dit werkt alleen als er voldoende ruimte is zodat de achterderailleur de spaken niet raakt - het werkt dus beter met een groter binnenste tandwiel.


Een cassette met 8-9 of 10 versnellingen kan worden geïnstalleerd op een body met 11 versnellingen met een spacer van 1,85 mm achter het grootste tandwiel.


Een wegcassette met 11 versnellingen kan op een body met 8-9-10 versnellingen worden geïnstalleerd nadat de achterkant van de spin is bewerkt voor de grootste tandwielen. MTB-cassettes met 11 versnellingen hebben al een uitsparing van 1,8 mm en passen op een body met 8-9-10 versnellingen.


Er zijn zoveel verschillende modellen Shimano Freehubs - ruim 100 - dat we van elk type alleen representatieve cassettebody's kunnen vermelden. Veel nieuwere cassettebody's zijn voor naven met steekassen. Wanneer een steekas dikker is, zijn de kogellagers meestal kleiner om in het freehub-body te passen.Body- Type

Spie-lengte body

Modelnummer

Shimano serieM91003 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page