top of page

Meer over velgen

Bijgewerkt op: 15 jan.

In deze post meer over velgen. De belasting die een fiets aankan, wordt gemeten in kilogram. Er zijn echter twee manieren om de belasting te meten. Asbelasting en Systeembelasting. Maar wat is het verschil tussen beide termen?


Asbelasting is de maximale belasting, gemeten in kilogram, die één enkele velg of wiel kan dragen


Systeembelasting is de maximale belasting, gemeten in kilogram, die één enkele fiets of bakfiets kan dragen.


Bij Etappe Cycling gebruiken we o.a. Ryde velgen en daarbij kunnen de sterkste velgmodellen een aslast aan tot 220 kg, wat vertaald kan worden in een systeembelasting van 315 kg (aanname van 30% op het voorwiel en 70% op het achterwiel). Bij het testen van zware belastingen stuiten we echter op de beperking van het gewicht dat een band (maar ook een binnenband) kan dragen. De zwaarste belasting die een band kan dragen is 140 kg. Dus in de meeste gevallen bepaald de band de systeembelasting en niet de velg.
Flat hole - De nippelgaten zijn als optie ook verkrijgbaar in verschillende diameters voor 13G-nippels. Wij bieden 4,5 mm 14G en 5,5 mm 13G. Die gaten worden vaak gericht geboord om de spaaknippellijn tot op zekere hoogte te verbeteren.


Single eyelets (enkel gebust) - Het roestvrijstalen materiaal is bestand tegen corrosie. Het verbetert de sterkte rond het nippelgat, verbetert de nippel-/velgzitting en vermindert de slijtage van de nippels en de velg.


Double eyelets (dubbel gebust) - Het roestvrijstalen materiaal van het externe nippel-oog is bestand tegen corrosie. Samen met de interne bus verbetert het de sterkte van de velg door de twee wanden van de velg met elkaar te verbinden. Als gevolg hiervan verdeelt het de spaakspanning over twee velgwanden. De sterkte rond het spaaknippelgat is hoger. Net als bij de "single eyelet" verbetert de double eyelet (ook wel "dubbel gebust" genoemd) de nippel-/velgzitting en vermindert het de slijtage van de nippel en de velg. Het bouwen van een wiel met double eyelet wordt eenvoudiger omdat er geen nippel in de velgruimte kan vallen.


Nippelringen - De roestvrijstalen ringen hebben meerdere voordelen. Ze vergroten de sterkte van het nippelgat tot 30%. Dit verzekert ook een langere levensduur van het wiel tegen vermoeiing. De ring is gevormd om de nippel in de spaakrichting te geleiden en geeft minder wrijving aan de nippel. Een perfect gelijke spanning is het resultaat. De ring kan "glijden" over de vlakke randbodem voor nog betere resultaten. Gebruik wel de juiste ringen voor bijbehorende velgen. Niet iedere ring kan worden toegepast op iedere velg.Internal dimpling (Interne verdikking) - ID is een diepe boring in een versterkt nippelbed met een hoek van 90° voor het nippelbed. De spaakgaten worden onder twee hoeken geboord, radiaal en axiaal voor een betere spaaknippellijn. De V-vormige kuiltjes zorgen ook voor meer contact met de nippel en de vervorming van de tepel wordt verminderd. Internal Dimpling is een gepatenteerd ontwerp van het velgmerk Ryde, waar ook Etappe Cycling gebruik van maakt.


Gerichte boring - Ryde was een pionier in het gericht boren van de spaakgaten om bochten tussen de spaak en de nippel te voorkomen. Dit brengt minder spanning op de spaak en verkleint daardoor de kans op spaakbreuk. Voor trekkingfietsen met grotere naven kan Ryde bij sommige modellen de nippelgaten tot 36° boren.


ZIG ZAG - Op sommige velgmodellen kunt u, afhankelijk van het profiel, links en rechts verschoven nippelgaten zien. Dit kan helpen om een ​​betere spaaknippeluitlijning te krijgen. Ook is het hierdoor goed zichtbaar of je een French of Din boring hebt. Bovendien zijn de gaten in het bandenbed meer gecentreerd, waardoor een breder scala aan velglinten kan worden gebruikt.ULTIMATE POWER (UP) - De machinaal bewerkte, uitgeschakelde zijwand verbetert de remprestaties en biedt een optimale parallelliteit van de velg, een soepele verbinding en een beter uiterlijk.


Intern veiligheidskanaal - Dit systeem toont de velgslijtage zonder het risico dat de velgzijwand onmiddellijk en zonder waarschuwing inzakt. Het pinkanaal gaat open voordat de haak instort. Met de zichtbare scheur in de velg blijft de zijwand intact, maar moet deze zo snel mogelijk worden vervangen. Dit voorkomt mogelijke ongelukken. De interne veiligheidslijn is een gepatenteerd ontwerp van Ryde. Op alle UP-velgen wordt een veiligheidslijn aangeboden.


Pen verbinding (Pin Joint) - Een pin joint velg biedt meer stabiliteit. De twee kanalen voegen meer gewicht en stijfheid toe aan het profiel. Penverbindingsvelgen en interne veiligheidslijn werken samen in één ontwerpeenheid.


SLEEVE - Voor de topvelgen van Ryde lijmt de velg op de verbinding. Deze techniek resulteert in een sterker en veiliger gewricht. Door het pinkanaal weg te laten, wordt het gewicht van de rand is aanzienlijk verminderd.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page